Metaaldetector vondsten

Onze hobby zorgt voor vele leuke verrassingen. Soms vinden wij brokken ijzer of ander metaal zwerfval maar soms vinden wij de mooiste dingen. Dan gauw naar huis, de vondsten proberen schoon te maken en op internet speuren naar de herkomst van je vondst. Het schoonmaken van vondsten is een delicaat proces. Zo heeft elke metaalsoort zijn eigen reinigingsproces en materialen. Voor bijvoorbeeld duiten wordt de vondst vaak enkele weken in olijfolie gelegd en daarna voorzichtig schoongeborsteld. Terwijl zilver kan worden gereinigd met een zuur zoals citroenzuur.

Je wilt erachter proberen te komen wat je nu precies hebt gevonden. Er zijn diverse sites die je hiermee kunnen helpen. Voor het determineren van munten kan kijken bij munten.beginthier.nl, Duiten.nl of bijvoorbeeld de site van Josef Herman. Ook zijn er apps waarmee je je munt kunt fotograferen waarna de app op zoek gaat naar je vondst en je voorziet van relevante informatie over de munt. Een zo’n app heet coinoscope.

Wij vinden niet enkel munten natuurlijk. Zoals deze afbeelding laat zien vinden wij ook leuke andere oudheden zoals deze zilveren ‘tietknoop’. Om te achterhalen welke knoop je hebt gevonden kan je hier of hier je vondst proberen te localiseren.

Gespen kan je hier determineren

Waar kan ik verder nog terecht?

Internet staat vol met pagina’s die je kunnen helpen met het determineren van je vondst. Hieronder hebben wij enkel links opgenomen waar je per vondsttype je onderzoek kunt starten.

Op Metaaldetectortips staan werkelijk zeer veel handige tips over vondsten. Daarnaast bieden zij een scala aan tips voor de detectorist. Zij hebben secties voor zoeken in parken, het water op akkers en nog veel meer.

Moet ik mijn vondsten melden?

Ja, eigenlijk wel. Maar om nou al je vondsten te melden gaat weer wat ver. Je meldt je vondsten bij PAN (https://www.portable-antiquities.nl/). Het volstaat je vondsten te melden van voor 1946.