Beginners tips

Help mij, ik ben een beginner

Als startende Detectorist zijn alle tips welkom. Waar mag ik zoeken? Hoe vind je een goede zoekplek? Wat is een goede metaaldetector? Het zijn allemaal legitieme vragen waarop wij antwoord zullen geven op deze tips pagina.

Top tip

De belangrijkste tip die wij willen meegeven is dat je het gebied achterlaat zoals je het aantrof.

Wat is een goede metaaldetector?

Het blijft natuurlijk allemaal heel erg persoonlijk. Welke vind je mooi? Wat wil je spenderen? We kunnen gerust stellen dat een metaaldetector van rond de 300 euro een prima instapper is. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt maar voor dit bedrag zitten alle primaire functies op de machine. Merken als Quest, Garrett, Nokta en Minelab hebben in deze prijsklasse prima detectors.

Waar mag ik zoeken?

Een Detectorist mag best veel, mits hij toestemming heeft van de landeigenaar. Dus even aanbellen, uitleggen waarom je graag zou willen zoeken et voila! In sommige gemeentes zijn er strikte regels. Deze schrijven zij op in de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dus wil je in een gemeente zoeken ga dan even naar de website van de gemeente en zoek in hun APV of er restricties zijn. De maximale zoekdiepte is 30cm. Vind je in deze grondlaag een schat dan dient deze te worden verdeeld tussen de landeigenaar en jezelf.

Is er een vereniging?

Jazeker!

De Detector Amateur (https://www.detectoramateur.nl/).  Zelf zeggen zij dit: “De Detector Amateur (DDA) – vereniging voor metaaldetectie en amateur archeologie bestaat sinds 1992 en richt zich op Nederland en België. De Detector Amateur is méér dan alleen een gezellige vereniging met zoekdagen en een magazine. De vereniging brengt ook proactief de standpunten en belangen van haar leden naar voren bij belangenorganisaties en is gesprekspartner van overheden. Met een lidmaatschap van de vereniging en verantwoord gedrag draag je bij aan het instandhouden van deze prachtige hobby, die ook wel wordt omschreven als ‘the greatest gift to archaeology’!

Je kunt je aanmelden bij deze vereniging waardoor je bv in het bezit kunt komen van een ledenpas. Dat is weer handig om te laten zien wanneer je een landeigenaar bezoekt. Daarnaast organiseren zij zoekdagen, geven zij een magazine uit en voorzien zij ons detectoristen van waardevolle informatie over onze hobby.

https://www.detectoramateur.nl/detector-hobbyhoofdmenu/handige-links

Hoe vind je een goede plek?

Wat is een goede plek? Wat ons betreft wanneer de plek historische waarde heeft. Dat kan een akker zijn maar ook bijvoorbeeld een bos. Op het strand kan ook leuk zijn maar realiseer je dat je hier veelal recentere items zult vinden (Euro’s of sieraden). Historische waarde….maar hoe weet je dat dan? Tja je zult je wel een beetje moeten verdiepen in de geschiedenis van het stukje land dat je gaat bezoeken. Een site die je hierbij kan ondersteunen is Topotijdreis. Je kunt hier door de tijd reizen en dat geeft een mooi inzicht in wat er door de jaren heen met het stuk land is gebeurd.

Moet ik mijn vondsten melden?

Ja, eigenlijk wel. Maar om nou al je vondsten te melden gaat weer wat ver. Je meldt je vondsten bij PAN (https://www.portable-antiquities.nl/). Het volstaat je vondsten te melden van voor 1946.

Zijn er instructie video’s op youtube?

Ja hoor honderden! Naast instructiefilms zijn er ook veel ervaring filmpjes. Heerlijk om te bekijken om te zien hoe je fellow Detectorist door het land ploetert.

The toy soldier test veel materiaal en deelt leuke ervaring filmpjes. En niet te vergeten wij zelf!  Ook zijn er leuke prijsvragen waarmee mooie prijzen zijn te winnen –>

Youtube Detectorist    The Toy Soldier (Ruud Klijn)     The Dutch metal hunters