Hoe werkt een metaaldetector?

Er zijn op het World Wide Web veel interessante feiten bekend over zaken die met metaaldetectie te maken hebben. Wij dachten dat het leuk is deze te bundelen op 1 plek.

Hoe werkt een metaaldetector?

Metaaldetectors werken op basis van een elektromagnetisch veld. De zoekschijf zendt signalen uit en de objecten weerkaatsen een signaal terug. Het materiaal, of liever gezegd de geleidingswaarde van het materiaal, wat de zoekschijf opvangt zet hij om in een geluid en een VDI indicatie. Elk materiaal heeft zijn eigen geluid en VDI(range).

Hoe diep kan een metaaldetector?

Tja, ligt er een tank onder de grond dat ziet de MD deze misschien wel op een meter. Maar een muntje zal hij enkel vinden wanneer deze ongeveer onder de 40cm diep ligt. Aan de andere kant is het ook weer niet heel interessant dat een MD een meter diep kan want bij wet is bepaald dat wij maar in de bovenste 30cm van de grond mogen wroeten.

VDI is een constante waarde?

Kan je aan de VDI zien wat je gaat vinden. Ja en nee. Huh? Ja, de VDI geeft een indicatie van de materiaalsoort maar 100% waterdicht is het niet. Er zijn nogal wat zaken dat een signaal kan verstoren waardoor de VDI een andere waarde toont. Diepte, grondsoort, vochtgehalte in de grond, hoe schuin het object ligt en nog veel meer. Daarnaast werken de verschillende merken met hun eigen schalen. Een munt met VDI 69 bij een Quest machine kan een andere waarde hebben met een Nokta of een Garrett. Een lage waarde (<10) is wel vaak ijzer.

Welk formaat zoekschijf is goed?

Dat is erg persoonlijk. Ook is het van belang waar je graag zoekt. Zoek je veel in de bossen dan kan een kleinere zoekschijf prettiger voor je werken.

Heb ik een pinpointer nodig?

In principe niet. Veel detectors hebben een zogenoemde pinpoint functie. Maar we kunnen gerust stellen dat je eigenlijk niet zonder kunt. Het is gewoon ontzettend makkelijk om in het gat de exacte locatie van je vondst te kunnen bepalen. Pinpointers komen er in vele soorten en maten. Ze kunnen allemaal wat ze moeten doen. Tenminste van gerenommeerde merken. De een werkt op batterijen de andere kan je via USB opladen. Je budget en persoonlijke voorkeur bepaalt dus eigenlijk welke je moet aanschaffen.

Mag je overal piepen?

Check altijd de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) of de gemeente of woonplaats restricties heeft opgelegd. Vervolgens dien je altijd toestemming te vragen aan de landeigenaar. Laat het land altijd achter zoals je het hebt aangetroffen.

Discriminatie versus Notch

Je kunt vaak instellen dat je bepaalde metalen niet wil laten horen/zien. De VDI range die je niet meer wilt horen is dan bv 1 tm 10. Deze range aanduiding is discrimeneren van een reeks. Wil je enkel 20, 22 of 24 niet meer horen dan discimineer je obv Notch een of meerdere VDI getallen.

Grondbalans

Onze aarde bevat mineralen. Dit kunnen bijvoorbeeld zout zijn of deeltjes ijzer of andere metalen. De grondbalans zorgt ervoor dat de metaaldetector minder last heeft van de verstoring die de mineralen kunnen veroorzaken. Veel machines hebben een automatische functie naast een handmatige. Knop indrukken, pompende beweging maken en de machine heeft het optimum bepaald. Natuurlijk kan je het ook handmatig instellen op de voor jou gewenste waarde waardoor je de minste verstoringen waarneemt.

Frequentie

Een metaaldetector gebruikt een frequentie. Het aantal signalen dat hij per seconde uitzendt. Lagere frequenties hebben grotere golven dan hoge frequenties. Bij lage frequenties heb je meer diepte maar mis je mogelijk kleinere vondsten. Laag is 3 Khz, hoog is 50 Khz en gemiddeld is 14 Khz.

Sensitivity

Dit is de gevoeligheid van de detector. Deze kan je instellen om minder last te hebben van luchtstoring of EMI (Electro Magnetische Interferentie) genoemd. Je machine kan namelijk onrustiger worden van bijvoorbeeld electriciteitsmasten of andere electrische verstoringen. Het bepaalt niet de zoekdiepte. Je wijzigt dit getal net zolang dat je geen verstorende geluiden meer hoort totdat je detector is gekalmeerd.

Zwaaitechniek

Houd de schijf 2 tot max 3 centimeter boven de grond en beweeg niet te langzaam en niet te snel en in een rustige boog van links naar rechts. Loop langzaam want met 1 grote stap ben je al gauw 60-80 cm verder en zou je dus stukken kunnen overslaan.