Accessoires voor een detectorist

Accessoires voor een Detectorist

 

Metaaldetector (MD)

Een inkoppertje maar natuurlijk heb je een MD bij je. Maar wat is een goede? Het blijft natuurlijk allemaal heel erg persoonlijk. Welke vind je mooi? Wat wil je spenderen? We kunnen gerust stellen dat een metaaldetector van rond de €300 een prima instapper is. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt maar voor dit bedrag zitten alle primaire functies op de machine.

       

Merken als Quest, Garrett, Nokta, XP en Minelab hebben in deze prijsklasse prima tot zeer goede metaaldetectors.

Schep

Een detectorist kan niet op weg zonder een goede scherpe en stevige schep. Het liefst een roestvrij stalen. Ze zijn dan vaak sterker en ze roesten niet wat de levensduur te goede komt. Nadat je een mooi signaal op je koptelefoon hebt gekregen wil je direct gaan graven. Maar een belangrijke regel is ‘netjes graven’ en dat je, nadat je je vondst in je vondstentas hebt opgeborgen, het gat weer kunt achterlaten zoals je het aantrof. Een goede scherpe schep helpt je hierbij. Door netjes te steken ontstaat er een soort Pyramide die vervolgens weer keurig kan worden teruggelegd en zachtjes worden aangestampt. Hoe beter de schep hoe netter het resultaat. Natuurlijk speelt de lengte van de steel ook mee. Zorg ervoor dat je schep een prettige lengte heeft om enigszins rechtop te kunnen graven.

Grasmes

Een grasmes is eigenlijk een soort scherp klein schepje waarmee je, wanneer je met de grote schep je gat hebt gegraven, nog even verder moet kunnen wroeten. Het heeft vaak kartels aan de zijkanten om makkelijk door de bodem te kunnen snijden. Er zijn zeer veel soorten op de markt waarvan wij er hier twee hebben afgebeeld.

Pinpointer

Met een pinpointer lokaliseer je de uiteindelijke vondst. Het apparaat, een soort wortel, geeft een geluidsignaal of trilt wanneer je dichterbij de vondst komt. De tip van de pinpointer detecteert rondom of de vondst zo binnen enkele centimeters ligt. Er zijn versies die op een 9Volt batterij werken maar er zijn er ook die via USB zijn op te laden. De meer geavanceerde modellen kunnen communiceren met je metaaldetector waardoor je het geluid ook over je koptelefoon kunt horen.

Borstel

Wanneer je vondst uit de grond wordt gehaald zit hier vaak aarde of modder aan vastgeplakt. Om je vondst te reinigen gebruik je een zachte borstel om het eerste vuil te kunnen verwijderen. Ook hiervan zijn er legio te vinden op het web. Sommige mensen gebruiken gewoon een oude tandenborstel en ik heb zelfs weleens mensen met een nagelborsteltje over de boerenakkers zien struinen.

Vondstentas

Keuze uit zwart, wit of roze logo

De vondsten moet je natuurlijk tijdens de strooptocht kunnen meenemen. Zo ook alle rommel die je hebt verzameld. Het is een soort heuptasje met een vakverdeling voor rommel en schatten. Detectorist heeft haar eigen vondstentas voorzien van het coole logo.

Vondstenvest

Heavy duty vondstenvest
Luchtig vest

Tijdens je pieptocht sjouw je aardig wat spulletjes met je mee. Een vondstenvest met 11 zakken helpt je enorm alles netjes en gescheiden van elkaar mee te zeulen.

Bodywarmer

Een prachtig bodywarmer met veel opbergmogelijkheden met 6 zakken aan de voorkant en 1 aan de binnenkant. Multi-pocket bodywarmer van keperstof met gewatteerde vulling en binnen voering en een hoge hals met volledige ritssluiting aan de voorkant. Heerlijk warme bodywarmer voor het koudere weer.